Hoe vul ik het aanrijdingsformulier in?
Het Europees aanrijdingsformulier of ongevallenformulier is een document dat je na een ongeval samen met de tegenpartij(en) invult. Dankzij de gerichte vragen worden de omstandigheden van het ongeval duidelijk en kunnen de verzekeraars snel uitmaken wie verantwoordelijk is. Door het formulier in te vullen kan je kostbare tijd winnen en vermijd je gerechtelijke stappen bij het afhandelen van het ongeval.
Neem dus de tijd om dit rustig en zorgvuldig in te vullen en neem onmiddellijk foto’s van de situatie.
Teken nooit een formulier wanneer je niet akkoord bent met de verklaringen. Ook niet onder druk van de politie.
Door wie wordt het aanrijdingsformulier ingevuld?
De personen die bij het ongeval betrokken zijn vullen samen één aanrijdingsformulier in. Partijen verschijnen op het formulier als voertuig A en voertuig B. Daarom kun je het best op voorhand bespreken wie welk voertuig is bij het invullen van het aanrijdingsformulier.
Hoe een aanrijdingsformulier invullen?
In het eerste deel van het formulier zijn er twee aparte gedeeltes (A en B, één voor elke betrokkene), een centrale kolom waar kruisjes moeten gezet worden en tot slot een vak waarin een schets gemaakt kan worden van het ongeval. Na het formulier volledig ingevuld te hebben tekent iedere partij het formulier aan zijn/haar kant (A links, B rechts). De ene chauffeur neemt het originele formulier mee en de andere de kopie ervan.
Waar moet u op letten bij het invullen van het aanrijdingsformulier?
- Schrijf leesbaar en vermijd doorhalingen
- Vul alle nuttige informatie in (of voeg deze toe als aanvullende opmerkingen) over chauffeurs, voertuigen, schade, omstandigheden etc.
- Vul slechts 1 ongevallenformulier in voor beide partijen.
- Controleer de verklaringen en vermeldingen van de wederpartij op het ongevallenformulier
- Probeer het altijd met de andere partij eens te worden en onderteken samen het ongevallenformulier. Als je het nog niet zou eens zijn, vraag dan alle informatie aan bij de andere partij en vul toch je eigen ongevallenformulier (inclusief een schets van het ongeval).
- Verander niets nadat beide partijen de voorzijde van het schadeformulier hebben ondertekend.
- Maak foto’s van eventuele zichtbare schade die je extra aanlevert. Een foto zegt soms meer dan een schets.
Enkele tips:
- Spreekt de tegenpartij een vreemde taal, dan kun je dit op je ongevallenformulier verduidelijken. In alle Europese landen wordt hetzelfde ongevallenformulier gebruikt. Dus als je nu een andere versie in handen krijgt, worden steeds dezelfde vragen in dezelfde volgorde gesteld.
- Als er onafhankelijke getuigen zijn, hun naam en contactgegevens zeker vermelden.
- Minder stress met vooringevulde etiketten of ‘crash stickers’
Het invullen van het aanrijdingsformulier is niet altijd even gemakkelijk. Door de stress en de aanwezigheid van andere betrokkenen worden er wel eens fouten gemaakt bij het invullen. CrashStickers zijn vooringevulde etiketten waarop alle noodzakelijke info al is ingevuld (contactgegevens, registratie, verzekering, …).
De stickers vergemakkelijken dus de stressvolle situatie en besparen je een heleboel tijd.
Heb je geen aanrijdingsformulier in je bezit of geen persoonlijke crashsticker; vraag deze aan via info@seguro.be. Zet in het onderwerp Crash sticker en je nummerplaat.