Wat als je spaargeld minder waard wordt
Spaargeld is tot 25% minder waard dan 20 jaar geleden , dit is gebleken uit berekeningen van de Nationale Bank. Als je 20 jaar geleden 1000 euro had staan op je spaarrekening is dat ,ondanks de rente vandaag, nu nog maar 750 euro waard.
Dat het spaarboekje bijna niets opbrengt is niks nieuw. Al ruim 6 jaar staat de rente op bijna alle spaarrekeningen in ons land op een schamele 0.11 procent, het verplichte minimum..
Als rente en inflatie samen worden genomen, merkt iedereen dat geld op spaarboekje een verliespost is. Stel dat je op 1 januari 2022 op je spaarrekening 1000 euro had staan en er niet aankomt voor een jaar, dan wordt je spaargeld met een rente van 0.11 procent 1001.1 euro. Maar de gemiddelde inflatie ligt op 8 procent. Wat dus op 1 januari (2022) 1000 kostte, kost nu meer dan 1088 euro.
Het afgelopen jaar maakte jouw spaarboekje een verlies van zeker 8 procent.
Wie denkt dat al dat verlies op het spaarboekje komt door de hoge inflatie heeft het mis. Als je de cijfers bekijkt over een langere periode besluit dat de inflatie zo goed als altijd hoger lag dan de rente (zie grafiek: in de gekleurde paarse vlakken is de inflatie hoger dan de rente).
Ook op langere termijn blijkt een spaarrekening een verliesrekening.
Sinds juli 2022 is de ECB (Europese Centrale Bank) de rente aan het optrekken op de inflatie af te remmen. De verwachting is dat de ECB tegen het eind van het jaar de rente optrekt tot 2 procent.
Deze renteverhogingen sijpelen echter maar traag door naar de rente die spaarders krijgen op hun spaarboekje.
Toch moet de spaarder zich geen illusie maken. Zelfs als we de rente verhogen met 1, blijft het een verliespost. Voor volgend jaar wordt er een gemiddelde jaarinflatie voorspeld van 6.5 procent. Dat wil zeggen dat jouw spaargeld nog zeker met 5 procent zal afnemen. Ook komende jaren zullen spaarders verlies maken.
Alternatieven voor sparen
Onze adviseurs helpen je betere keuzes te maken en gaan hiervoor graag met jou in gesprek. Door te beleggen kan je bijvoorbeeld hogere rendementen halen op je kapitaal (tot wel 7%). Ook deelnemen aan een discretionair fonds behoort tot een van de mogelijkheden.
Ons doel? Meer uit je spaargeld halen!